Disse rundstykkene har, i mangel av et bedre uttrykk, forandret livet mitt. I 2019 fikk jeg problemer med magen og etterhvert fikk jeg påvist en viss intoleranse med fruktaner (som finnes i bl.a. løk og i diverse mel).

Det var en del kostholdstriks jeg måtte begynne å gjøre og på tips fra en biopat her i Trondheim fikk jeg nye råd og ikke minst oppskrift på proteinrundstykker som jeg kunne spise da jeg skulle restarte og roe systemet litt. De viste seg å være så gode, svært saftige og mettende at vi har laget disse hver uke siden januar i år og jeg kommer til å lage de fast i uoverskuelig fremtid! Spesielt gode er de når du har kjørt de i brødristeren og de blir varme og sprøe – mmmm!

Oppskriften jeg legger ut her har jeg valgt å kalle min egen, for jeg har gjort noen tweaks som gjør de fastere og bedre etter min mening. 

Forberedelsestid: 30 min Matlagingstid: 20 min Totaltid: 50 min

Beskrivelse

Denne oppskriften gir rundt 8-10 ikke altfor store rundstykker. Kjører vanligvis 5-gangen for å få rundt 25 stykker.

Ingredienser

 • 4 egg
 • 1/2 ts himalaysalt
 • 1/2 ts natron
 • 1 stor boks cottage cheese (eller to små) – bruk gjerne mager cottage cheese
 • 7 dl store havregryn (litt om gangen til røren er litt fastere enn grøt)

Fremgangsmåte

 • Visp sammen eggene, salt, natron og cottage cheese, gjerne med en stavmikser. Kjør alt i kjøkkenmaskin hvis du går for en større mengde.
 • Bland inn havregryn etterhvert. Knus gjerne grynene sammen i forkant slik at det blir mel for å få mer solide rundstykker. Alternativ: Bruk stavmikser for å gjøre røra finere hvis du ønsker det.
 • La det svelle i opptil 10 min.
 • Sett på stekebrett i passe bollestørrelser med en sleiv.
 • Strø gjerne på havregryn frø eller kjerner av eget valg.
 • Stekes ca 12-20 min på 200 grader (avhengig av mengde).
 • Resultatet vil variere fra ganske runde og ikke altfor høye stykker til et stort og flatt stykke som må skjæres i biter, avhengig av hvor fast deigen er og hvor mye du lager. Det fine med sistnevnte er at du kan bestemme hvor store stykker du vil ha og noen kan f.eks. bli hamburgerbrød.
 • Deigen er også god som pizzabunn (som selvsagt forstekes).